Strani

ponedeljek, 14. februar 2011

Prisvajanje zgodovine in zaslug

 Dr. Danilo Turk o Janši:

Profil Janeza Janše je slovenski javnosti dobro znan. Morda bi ga še najbolje opisal ameriški izraz za to vrsto politikov - "survivor", kar bi lahko prevedli kot "premetenec".

Z ogorčenjem na eni strani in na drugi z veseljem spremljam prisvajanje novejše slovenske zgodovine in zaslug za osamosvojitev. Z ogorčenjem zato, ker zelo, zelo malo manjka pa bo Janša rekel, da je samo on in nekaj njegovih pomočnikov iz »pomladanskih strank« zaslužnih za vojaško in siceršnjo osamosvojitev. To, da se je začelo osamosvajanje davnaj pred »njegovo« zgodovino pozablja. Njemu nič ne pomeni, da je pravzaprav partija omogočila mehek prehod v demokracijo, ko je sestopila z oblasti. Saj je nesmiselno razpravljati koliko je k osamosvojitvi prispeval odhod slovenskih komunistov iz Beograda in kasneje še cela vrsta drugih dogodkov (sploh NE v partiji), ki so zaznamovali začetek osamosvajanja. Res ne, ker bi Janša zopet odgovoril v svoji cinični maniri. 
Dobro, pustimo Janšev spomin. Očitno ima amnezijo. Na drugi strani sem seveda vesel, saj tako kažejo odprte karte kam merijo. Prisvojiti si nameravajo zgodovino, s tem pa tudi ljudi, naše rezultate dela, misli, maše duše, nas same! Polaščanje ljudi je sodobna oblika kanibalizma, lastna vsem cerkvam in nekaterim političnim strankam ter številnim posameznikom.

Vojna je bila v Sloveniji za te Osamosvojitelje nujno potrebna. Nujno! Kaj, če vojne ne bi bilo? Bi njihova nova revolucionarnost padla v vodo? Zato je bilo treba streljati, odločno pokazati, da se nimamo kaj pogovarjati, da to ne more biti »žametna« revolucija.

Drnovšek naj bi na razširjeni seji predsedstva RS 27. junija 1991 med drugim izjavil: »Jaz ne bi še bolj zaostroval.« Jastrebi, željni krvi, so mu pripisali, da tistega jutra ni bil videti priseben. Jastrebi - Osamosvojitelji, pričakujejo, da jim bo ljudstvo za leti 1990/91 večno hvaležno in da jim bomo izkazovali tudi obresti na to hvaležnost (približno tako je rekla Spomenka Hribar v nekem intervjuju). Že dvajset let podeljujejo za vojno odlikovanja in priznanja s katerimi »popravljajo« krivice. Čedalje manj jim je nerodno, da se imenujejo Osamosvojitelji in čisto nič jih ni sram, ko odrekajo zasluge drugim.

Že zdavnaj bi morali oditi!

Janšo imam za izjemno sposobnega politika. Žal je takšen kot so številne kitajske igrače za otroke. Lepe so, celo didaktične, ampak v sebi nosijo strup zaradi neustrezne obdelave in so zato deklarirane kot neprimerne. Taisto je z Janšo. V sebi nosi nakopičen oblastniški strup zoper drugače razmišljujoče kot on in je tako škodljiv za slovenski narod. Tako kot je škodljivo prilagajanje zgodovine in prisvajanje zaslug za osamosvojitev.za dnevne potrebe njegove politike 

Kaj je bilo treba ustanavljati še eno veteransko organizacijo? S kakšnim namenom? Kot, da v obstoječih ne bi mogli biti vsi, torej tudi tisti, ki niso držali za puške, ampak denimo samo za pero. Že za sedanje, razdvojeno stanje – torej za to, da sta dve veteranski organizaciji namesto ene, so krivi Glavni osamosvojitelji. Ustanovitev še ene veteranske organizacije je absolutno nesmiselna in na koncu pomeni samo razdvajanje ljudi. Od afere Depala vas dalje, sta bili veteranski organizaciji vsaka na svojem bregu. Najbrž je pobudnike za ustanovitev nove organizacijo zmotilo novo dejstvo, da sta se začeli veteranski organizaciji veliko bolj povezovati kot v preteklosti, saj na vrhu teh organizacij (vsaj ne v obrambni) ni več jastrebov – usmerjevalcev.
Prav ti, tako imenovani Glavni osamosvojitelji, bi lahko že končno kaj povedali zakaj, kako in za koliko so prodajali orožje Hrvatom in Bošnjakom. Koliko milijard mark je bilo? To, da niso preprodajali orožje, lahko stokrat, tisočkrat ponovijo pa ne more postati resnica. Ne in ne! Mene ne morejo prepričati. Zato me ne morejo, ker sem bil poleg, ker sem štel in videl denar (ne enkrat), ki so ga prinesli južnjaki za prodano orožje. Denar, ki je izpuhtel kot kafra. Pa saj nisem edini, ki je doživel kaj takega ali podobnega. Vedno več jih je. Ti ljudje nimajo amnezije!

V tistem, lahko bi rekli zlatem političnem obdobju za Slovenijo, ko bi lahko uredili mejna vprašanja s Hrvaško, so se pomladniki – osamosvojitelji »zamotili« s švercanjem orožja in z utrjevanjem svoje oblasti. Sedaj pa stokajo kako, da je vse zanič, kaj in kdo je danes ter v preteklosti zaj…. Slovenclji osamosvojitelji: zadaj je Kučanov klan, Udbomafija, partijska in udbovska oligarhija, sedaj še tajkuni… Pa kdo še?

Janša je nekoč v zvezi s švercanjem z orožjem izjavil (že po tistem, ko naj bi pojasnil zadeve na znamenitih novinarskih konferencah na katerih itak ni nič povedal):
… »Trditev, da nikoli nisem polagal računov, je torej več kot lažna. Še več. Je skrajno cinična in žaljiva. Pred preiskovalci in preiskovalnimi komisijami smo se morali več kot desetletje zagovarjati tisti, ki smo v usodnem času postavljali na noge obrambo slovenske osamosvojitve. Obtožbe pa so vseskozi letele iz vrst tiste politike, ki je z javno peticijo nasprotovala nastanku Slovenske vojske in ki je maja 1990 sodelovala pri razorožitvi slovenske TO ter tako zagrešila največjo veleizdajo slovenskega naroda v novejšem času. Kdaj bo slovenski narod sodil tem veleizdajalcem?«

Prvič:  Najprej s takšno izjavo žali ljudi, ki o njegovi vlogi v prekupčevanje kaj vedo in seveda laže, da je položil račune!  Drugič:  Torej kdaj bo slovenski narod sodil veleizdajalcem, tistim, ki so ga spraševali koliko smo (je) s preprodajanjem zaslužili. Istočasno je dal jasen odgovor: takoj, ko bo zopet prevzel oblast!

In še kaj bi bilo treba zapisati o prisvajanju osamosvojitve in zaslug v vojni za Slovenijo. Pa tudi povedati nekatere primere in okoliščine razdvajanja, ki so se začela že med in predvsem v prvem ter drugem letu po agresiji (Agresija?!). Saj je bilo napisanih že nekaj knjig in drugih publikacij na temo osamosvajanja. Žal v večini primerov ne gre za prava pričevanja udeležencev in dokumente, ki bi to potrjevali, ampak za usmerjeno pisanje dogodkov, ki pretežno poveličujejo nekatere osamosvojitelje.
Večina ni šla v vojno zato, da bi stala za »Janševimi« projekti, ampak zato, ker smo želeli samostojno Slovenijo. Slovenijo, o kateri smo bral v knjigah, o deželi pod Svobodnim soncem. 

Skratka namen tegale sestavka je znižanje piedestala na katerem se šopirijo osamosvojiteljski (milo rečeno) petelinčki – ne jastrebi.





Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.