Strani

petek, 14. junij 2013

Le zakaj je Čeferin tako glasen v podpori Janši?


Je prebral cel spis obtožnice?
Sem že mislil, da bom popolnoma nehal pisati blog pa je zopet naneslo, da me je nekaj stvari ruknilo kot, da me je stresla  elektrika. Najprej, ko sem poslušal odvetnika Aleksandra Čeferina, ki  je v svojem komentarju obsodbe nekdanjega premiera Janeza Janše, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča v zadevi Patria izrazil presenečenje nad odločitvijo sodišča… Rekel je, »da zoper Janšo glede na listine iz spisa namreč ne obstajajo niti indici, kaj šele dokazi za obsodilno sodbo.« Kako, da ga je strah v kakšni državi živi itd., itd.
In drugič, ko sem na FB prebral nekaj komentarjev na rovaš Ljerke Bizilj za tem ko je na zaključku pogovora z Janšem dodala nekaj stavkov o morebitni njegovi krivdi in o temu, da se nima namena z njim ukvarjati še 25 let…
Hudo!

Najprej naj zapišem, da nad Čeferinovimi izjavami nisem presenečen. Kako pa naj bi bil, če vem, da sta mu brata Janša iz »Grasupla pamagala« splezati na slovenski »nogometni tron«, in da so medsebojne usluge med familijama Čeferin – Janša kar deževale.

Uslugo za uslugo!

Rajko Janša je denimo Čeferinu prodal po »zelo ugodni ceni« dva vikenda na vrhu Borovca nad Kočevsko Reko. O temu so že leta 1994 pisali v Mladini. Oba vikenda sem si večkrat ogledal od blizu, zato lahko trdim, da sta iz dveh brunaric (ena za konje, druga za ljudi), v katerih so nekoč bivali gozdni delavci kadar so tedne in mesece sekali po tamkajšnjih gozdovih, zrasla dva objekta, ki sta po notranjosti primerljiva s Türkovino na obali.  Prvotno sta bila seveda brez vode in elektrike. Pot do tja je bila kolovozna in je bila komaj vredna imena cesta. Vodo so lovili v vodnjake s strehe.

Za brunarici, tako so zapisali v Mladini leta 1994, naj bi se sprva zanimal prav Janez Janša, minister za obrambo. Tudi sam sem tistega leta v Kočevski Reki nekoliko spraševal o tej zgodbi in izvedel, da je bilo to res. Posrednik je bil Tone Krkovič, ki je Janši lezel v rit na vsakem koraku in bi mu menda zato dal celo lastno »orodje«. V Snežniku, ki je upravljal z gozdovi in objekti pa so bili itak čisto posrani, ko je tekla beseda o Morisu in Janši.  

Za zadevo je »prijel« Rajko, ki je imel na začetku brunarici v najemu kar na lepe oči. Šele precej kasneje je nepremičnini v skupni površini 117 kvadratnih metrov Rajko dobil v zakup prek javnega razpisa, a je bil ta objavljen zgolj v Uradnem listu. Rajko Janša se je tedaj tudi dogovoril, da bo brunarici za zgolj 40 mark najel za 99 let, in to od podjetja Snežnik, kjer je bil takrat zaposlen.

Rajko je bil nekaj časa za obe brunarici, ki ju je uredil zelo lepo, zelo zainteresiran in ju je temu primerno upravljal. Vesele družbe so tja kar velikokrat zašle. Uradno je bil lovec v Dobrepoljski lovski družini, neuradno pa na Kočevskem (raubšic). Tako so šepetali tamkajšnji lovci in pripadniki Specialne brigade Moris. Elektriko za brunarici mu je ustvarjal generator, uredili pa so tudi vodno zajetje. Cesto itak vzorno vzdržujejo gozdarji Snežnika, tako, da ni ne pozimi ne poleti na njej nikakršne jamice. Ne zaradi prevozov lesa!

Toda pred leti se je Rajku zgodil še en čudež in je s tem dokazal, da je definitivno rojen pod srečno zvezdo (v senci brata Janeza). To sem sicer že zapisal, vendar naj ponovim:
Od naselja Borovec, pa čez vso tisto kamnito gozdno jebo, čez strn in drn, kilometre in kilometre daleč, so skopali kanal in potegnili na vrh Borovca elektriko.
Rajko Janša se je torej odločil (menda je generator preveč ropotal?), da ju več ne potrebuje (njegovi interesi so že nekaj let več ali manj na obali), saj menda tudi še tako simbolične najemnine ni redno plačeval. Ampak za prodajo je manjkala še energija. Obe brunarici, ki ju je prelevil v prave vile z vso komoditeto (klima, voda, satelitska…), je prodal grosupeljskemu odvetniku Aleksandru Čeferinu.

Za »oreng gnar«, ampak z vsemi bonitetami, ki si jih ne bi mogel privoščiti navaden zemljan. Je kaj čudnega, da je tako vnet navijač Janše?

Kliknite povezavo na Vrh Borovca pri Kočevski Reki. Vikenda sta vrisana, slike Čeferinovega vikenda sem pa tudi že objavil.


O Ljerki Bizilj in njenemu komentarju na koncu oddaje nočem izgubljati časa. Jaz sem jo razumel, da je naveličana nenehnega »obiranje« Janše. Kriv, ne kriv, kriv… Že 25 let.
Izmuzljiv je že 25 let. In bo še, če mu bodo ob strani stali Čeferini, Brezigarice, trikratni harvardski doktorju in nekateri ustavni sodniki… Za dober denar?

Gre pa tu še  za eno vprašanje, ki ga je zastavila FB prijateljica: "Kako si lahko RTV Slovenija privošči enourni pogovor z obsojencem o temi zakaj in kako je bil obsojen. Že res, da je nekdanji premier. Toda to mu ne daje po  obsodbi nikakršnih privilegijev.

Bodo v studio povabili sedaj še Hildo? Tudi ona je bila nekaj v politiki - na koncu pa samo obsojenka!