Strani

nedelja, 23. januar 2011

Tunkanje Kunstlja

Ni vsak sovražnik kdor te v drek tunka in ni vsak prijatelj, ki te iz njega vleče!

Kunstlja se tunkali vse globlje in globlje. Toda Vrhničanu Andreju, znanemu tudi iz avstrijske afere pa iz afere Depala vas kjer je bil še posebej "nežen" itd, sicer varnostniku ene izmed takratnih brigad, ki so bile podrejene GŠ, je bil očitno zelo simpatičen. Ščitil ga je na vse mogoče načine, vendar pa tudi vodil "za roko", ko je bilo treba. To je seveda logično saj ga je tudi ustvarjal, o čemu priča tudi vsebina dokumenta, ki je objavljen v nadaljevanju. Tudi to je res, da je Kunstelj sam rinil v težave na vsakem koraku.
Omenil sem že, da ni končal nadaljevalnega tečaja za poklicnega vojaka. Za dokončanja tega drila je bil preležeren, prekomoden in muhast. Kaj kmalu so ga dali na stranski tir in vse pogosteje je stražil objekte v Primožih, v Spodnjih garažah, poslali so ga na varovanje na Grmez... Pripravili so tudi predlog, da ga prestavijo iz MORiSa (poleg njega pa še kakšnih šest tipov kot je bil denimo Vojko Smole, tudi znan uz afere..., Še pred njim je bil pripravljen predlog za Smolnikararja ipd) v 51. območni štab. Medtem je zmanjkala tu pa tam kakšna oprema, začel je prekupčevati in čedalje pogosteje so ga obravnavali varnostniki. V zameno, da ga niso predali policiji ali uvedli postopke zoper njega, je pristal na sodelovanje s takoimenovanim Paravomom.

Primer kako so ga vpeli v svoje delo (dokument objavljen brez popravkov):

Datum: 19.11.1993.

ZADEVA : ODKUP SREDSTEV - POSEBNA OPERATIVNA METODA - URADNI ZAZNAMEK
ZVEZA : PREDLOG ZA ODOBRITEV UPORABE POSEBNIH OPERATIVNIH METOD IN SREDSTEV DELA ŠT. 881/I-2271-93 Z DNE 18.11.1993.

Na osnovi predhodnega dogovora in usmeritev, smo s posebno operativno metodo - odkup sredstev - pridobili pištolo, Crvena zastava M 70, kal. 7,65 mm, ser. št. I-297851, z rezervnim okvirjem za naboje, v usnjeni futroli, za ceno 1000 DEM.
Akcija je potekala dne 18.11.1993. v času od 18.30 do 22.30 ure. KUNSTELJ Mitji, kateri je odkup izpeljal, smo na Brezovici, v bifeju Paviljon, dali natančna navodila, na parkirišču Grude na Viču pa mu je bilo predano 1000 Dem. Nato se je Kunstelj odpeljal v gostilno Jamnik, na Cesti na Vrhovce 4, kjer je bil dogovorjen z možem lastnice gostilne Jamnik, ZAFRAN Borisom, roj.11.09.1957, kateri naj bi mu orožje prodal in HUDJEK Daretom, zaposlenim na 51. OŠTO, ki je med njima vzpostavil zvezo. Sama predaja orožja je bila izvršena v nedograjeni hiši Zafrana, ki je v bližini gostilne. VOMOu je bilo orožje predano naslednji dan 19.11.1993. ob 7.30 uri, kakor je bilo dogovorjeno. Orožje je sedaj shranjeno v blagajni na VI. upravi.
Zafran je Kunstlju ob tej priliki povedal, da je že prodal 5 zabojev s po 20 pištolami tega tipa in da ima še 2 zaboja, to je 40 pištol. Za odkup le teh se je Kunstelj zanimal, vendar po nižji ceni. Zafran mu je še pokazal več osebnih predmetov, dovoljenj za nošenje orožja,med njimi tudi za revolver Magnum 357 in izkaznico pripadnika TO.
Istega večera v gostinskem objektu je Hudjek Kunstlju obljubil, da mu bo vzpostavil zvezo z nekom iz Borovnice, ki poseduje večjo količino orožja in to po možnosti že v petek 19.11.1993.
Zaradi nepoznavanja vseh okoliščin in možne nevarnosti, smo dogajanje pokrivali z dvema operativcema v samem lokalu, dva sta bila v neposredni bližini, še dve ekipi s po dvema operativcema pa sta pokrivali širše območje.
 7.11.1993. je v skladišču na Grmezu, v objektu, kjer se nahaja straža, Kunstelj našel več bianco obrazcev z glavo Ministrstva za obrambo, žigosano z " VOJAŠKA SKRIVNOST - STROGO ZAUPNO " in žigom Ministrstva za obrambo št.0. Izvzel je dva, ostale pa pustil,da bi se lahko ugotovilo, komu pripadajo in čemu. En izvod prilagamo.
 PRILOGA :                                  
-         bianco dopis  
       
 Pod uradni zaznamek je bil podpisan Andrej Podbrega


 V nadalljevanju je še drug primer kako so ga vpletali v zadeve in kako so že takrat delovali proti civilnim osebam, čeravno je Zakon že takrat natančno določal (v povzetku), da v primerih, ko VO zazna kaznivo dejanje, ki ga je storila civilna oseba, takoj seznani civilno policijo, ki ustrezno ukrepa. Kje pa! Da bi se bivši policaji in udbovci, ki so bili sedaj zaposleni v VOMO priklonivili pred civilno policijo in z njo celo sodelovali? Halooo?  Ta samovšečnost nekdanjih represivcev, velja tudi za Jlajevce, ki so prestopili iz VP ali "bezbednosti", je bila tako velika, da je pravzaprav  pripeljala do Depale vasi. Oni (omenjeni) so vse znali, vse zmogli, bili so najsposobnejši... Bila so jih sama usta. V glavnem pa so po 91. prihajali v obrambne strukture tisti policaji in udbovci, ki tam niso bili najbolj zaželjeni - bodisi zaradi nesposobnosti ali prekrškov ter celo kaznivih dejanj. Ološ bi lahko rekli po domače.

Datum : 26.11.1993.

ZADEVA : MARINEC - GREGA - MOŽNA IDENTITETA - URADNI ZAZNAMEK

 V zvezi z zadevo Marinec, se je pojavila oseba, ki razpolaga z večjo količino orožja, po imenu Grega, stan. v Borovnici, orožje pa naj bi izviralo iz skladišč, v Borovnici.
 Možna identiteta je : BRGLEZ Grega, Milavičeva 28. Borovnica ( stara postaja ) tel.746-395 Imenovani je v Borovnici poznan, da se ukvarja z vsem mogočim, prekupčevanjem, švercanjem i.p.d. Je znan agresivnež.
 Še nepreverjen podatek je, da je bil pred približno mesecem dni v dogovoru s skupino fantov iz Logatca, da jim proda nekaj kosov orožja. Dogovorjeni so bili v Bistri, zaselku med Borovnico in Vrhniko. Ker pa je bil eden iz te skupine podoben komandirju PP Logatec, je prišlo med njimi do pretepa. Kratko so potegnili Logatčani.

 Podpis je bil - čigav le - Andrejev.

Takšne in podobne solate je bilo še pa še.

Kdor bo sledil tem zapisom, bo lahko ugotovil, da so se od leta 1991. do 1994. Morisovci in nekateri pripadniki VOMO res igrali kot majhni otroci v peskovniku. Vse se je lahko skrilo v "strogo zaupno", denarja je bilo dovolj, vrh je takšne in drugačne igračkarije podpiral ali v njej celo sam sodeloval in nikjer ni bilo mej ali pregrad.

VSE JE BILO DOVOLJENO!

Lovšinu je bilo tudi vse dovoljeno: vedno lepa dekleta, dobri službeni avtomobili, polno denarja za reprezentanco, odločitve kdo je zaželjen ali neželjena oseba (izbrisani)... zaradi zvez z JJ dobra služba... Toda vedno je nekaj zaj..., da se mu ni izšlo

Naša vojska je na primer brez vojne napovedi zakorakala v Avstrijo?! Skoraj dobesedno. Z namenom, da bi ugrabili grškega trgovca z orožjem so vojaki šli v Avstrijo, v zasedi počakali trgovca, vendar se jim je vse sfižilo in nastala je še ena afera oziroma škandal.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.